Tommi Sundqvist

Olen saanut suuresti konkreettista apua vakaviin suolisto-ongelmiini ruokavaliohoidon avulla. Tässä tiivistelmä omasta tarinastani:

Minulla alkoivat suolistokivut jo lapsena, joihin ei löydetty eikä osattu antaa selitystä. Näin jälkikäteen ajateltuna oireet olisivat olleet selkeät IBS-oireet (ärtyneen suolen oireyhtymä) eli kivut ja krampit. Ruoka jota söin tuolloin oli sokeripitoista, suoraan sanottuna sokerihuurrettua, ja ravintoköyhää. Söin valkoista leipää, margariinia, hopeateetä, maksalaatikkoa, Italianpataa ja muita einesruokia. Rakastin Berliinin munkkeja, Bebeleivoksia ja sen lisäksi söin todella paljon karkkia. Vielä nuorena aikuisenakin leffavuokrauksen aikaan ostin valtavan, puolesta kilosta kiloon kokoisen irtokarkkipussin, jota söin leffan aikana. Olin sokeriholisti, täysin koukussa sokeriin. Tosiasia on, että 80-luvulla ei puhuttu sokerin haittavaikutuksista. Pakastemarjoihinkin piti lisätä sokeria säilyvyyden takia (joka onneksi nykyisin on kumottu).

Tilanne jatkui epäterveellisen syömisen kera ja oireet pahenivat, kunnes lopulta heräsin vaikean ja epäonnistuneen leikkauksen jälkeen 34-vuotiaana TYKS:n sairaalassa vuonna 2004 hengenvaarallisessa tilassa. Totesin, että jos haluan selvitä hengissä ja ylipäätään nauttia elämästä, minun on pakko tehdä muutos ja ottaa vastuu siitä mitä syön. Painoni oli laskenut epäonnistuneen leikkauksen jälkeen 75 kilosta sairaalloiseen 45 kiloon. Viimeinen herätys oli se, kun ylilääkäri sanoi, että joudun todennäköisesti tulemaan uusintaleikkaukseen 2-3 vuoden päästä. Vaikka olin henkisesti lyöty ja heikko, päätin, että jos se on minusta kiinni, en tule tänne enää ikinä! (Se oli elämäni tärkein päätös, joka pitää edelleen.)

2004 muutin ruokavalioni täydellisesti. Sairaalassa hoitajien oli vaikea ymmärtää, kun kieltäydyin osittain tarjotusta sairaalaruoasta, mutta muutos oli tehtävä. Ensin karsittiin kaikki sokerit, ketsuppia myöten. Ruokavaliona oli tiukka The Specific Carbohydrate Diet eli SCD -ruokavalio. Lyhyt kuvaus SCD-dieetistä: prosessoimaton ruoka, jossa ei ole viljoja, valkoista sokeria eikä tärkkelystä. Ruokavalio on laktoositon, sokeriton ja gluteeniton. Kaikki huonosti sulava on kiellettyä. SCD-ruokavalio antaa suolistolle mahdollisuuden rauhoittua ja toipua. Tavoitteena on tietysti remissio eli oireeton olotila. Sairautta se ei poista, mutta jos oireet ovat poissa, elämä hymyilee! Jo yhdessä kuukaudessa yleensä näkee auttaako ruokavalio, mutta sitä voi joutua ylläpitämään vuosia, vakavissa tapauksissa koko loppuelämän. Suolistoni oli niin huonossa kunnossa, että minulla meni kaksi vuotta toipumiseen. Ensimmäiset kolme kuukautta söin vain omatekoista jogurttia, jossa oli paljon maitohappobakteereita (mm. bifidus, acidophilus), kypsää banaania, mustikoita ja hieman hunajaa. Rakensin näillä suoliston tuhoutunutta mikrovillaa eli suolistonukkaa uudestaan toimintakuntoon. Sokerinhimo oli edelleen kova, sain muistutuksen tilanteen vakavuudesta, kun maistoin teollista suklaata muutaman palan. Verenvuoto alkoi samana päivänä uudestaan. Keho ei antanut enää vaihtoehtoja. Keho on viisas, sen kuunteleminen onkin ollut yksi suurimmista opetuksista.

Vuonna 2004 lopetin myös lääkkeiden (mm. Asacol, Prednison, Pentasa) säännöllisen käytön, joka oli oma päätökseni. Ruokavalion muutos auttoi minua, lääkkeet sen sijaan eivät minua olleet auttaneet, joten miksi olisin jatkanut tehottomien lääkkeiden käyttöä, jotka vain myrkyttivät kehoani. Kun leikkauksen jälkeen kysyin minkälainen ruokavalio sairauden hoidossa auttaisi, vastaus oli: ”Ruokavalio ei auta, lääkkeet ja leikkaus ovat hoitomuotoja.” Se oli yleinen vastaus 1990-luvulla. Tänään useat lääkärit jo suosittelevat onneksi myös ruokavaliohoitoa. Jos uusi turvallinen lääke tulee markkinoille, en tyrmää kokonaan sitä puolta, mutta toistaiseksi biologisetkaan lääkkeet eivät ole minulle sopineet.

Allergioiden selvitys ja niiden poisto on ollut avainasemassa oloni paranemisessa. Allergia voi aiheuttaa jatkuvaa tulehdusta ja niin kauan kuin sitä ruoka-ainetta syön, se ylläpitää tai pahentaa huonoa olotilaa. Roolinsa on ollut myös lisäaineiden ja kaikkien turhien kemikaalien käytön rajoittamisessa. Karrageeni on ollut yksi ainesosa, jota vältän paljon ja jota kannattaa jokaisen välttää, jos on suolisto-ongelmia. Sitä löytyy esimerkiksi kermasta, jäätelöistä, raejuustosta, soijamaidosta, monista valmisruoista ja jopa makeisista.

Ruokavalioni on paljon anteeksiantavaisempi kuin 14 vuotta sitten, mutta perusperiaatteet pätevät edelleen. Allergiaa ja ärsytystä aiheuttavat ruoat ja juomat ovat pois ruokavaliosta, ja alkoholin käyttökin on melkein nollassa, haluan pitää oireet kurissa siltäkin osalta. Ruokavalioni koostuu lähinnä sekoituksesta SCD, Paleo ja Välimerellinen ruokavalio. Pääosassa on itsetehtyä ruokaa, silloin tietää mitä ruoka sisältää, sekä mahdollisimman paljon luomua ja lähiruokaa. Aamusmoothie on lähes jokapäiväinen rutiini. Öljyt (mm. oliiviöljy) ja lisäravinteet ovat tietysti käytössä, mm. D-vitamiini 100 µg päiväannoksena on jatkuvassa käytössä nostamassa immuunivastettani.

Close Menu