Tiina Mikkonen

Minulla on aina ollut hieman ongelmia vatsan kanssa ja muistan, että jo lapsena maha oli usein tosi kipeä ja äiti vei sitten lääkäriin tutkittavaksi. Sillä kertaa todettiin maitoallergia. Mahakivut kuitenkin ovat jatkuneet siitä huolimatta, yläasteella ja lukiossa saatoin lähteä kesken koulupäivän kotiin kovien mahakipujen vuoksi. Ruokavalio tuolloin olikin oikeastaan energiajuomat ja kouluruoka – koulun jälkeen joko äidin tekemää ruokaa tai ”roiskeläppä”. Yläkoulussa join myös paljon laktoositonta maitoa, vaikka maitoallergikko olenkin.

Jossain vaiheessa kuitenkin alettiin epäillä, että minulla voisi olla IBS. Tällöin olin 17-vuotias. Sen jälkeen jätin aika pitkäksi aikaa pois herkut, kaikki suomalaiset viljat ja vähensin maitotuotteiden käyttämistä reilusti. Jossain vaiheessa tämän jälkeen luin Fodmap-ruokavaliosta ja aloin toteuttamaan sitä. Apua ruokavaliosta tuli ja ”pömppövatsa” katosi, mutta mitä ilmeisemmin vähän pelkäsin syömistä, kun laihduin nopealla tahdilla ruokavalion aloitettuani. Aina mietin, että mitä kannattaa syödä ja mitä ei, ettei maha olisi koko ajan kipeä. 

Nyt tilanne on se, että syön aika monipuolisesti kaikkea. Kun toteutin Fodmap-ruokavaliota, otin pikkuhiljaa takaisin joitakin tuotteita esim. viljoista ja kokeilin mitä mahani kestää ja mitä ei. Kuuntelen omaa kehoani ja yleensä syön jotain tuttua ja turvallista, jos olen lähdössä jonnekin. Uusia juttuja kokeilen yleensä kotona, että voin katsoa kestääkö maha jotain tiettyä tuotetta. Näin olen oppinut löytämään itselle ”sopivimmat” ruoka-aineet. Esimerkiksi ruista mahani ei kestä vieläkään ja syön ruisleipää todella harvoin. Nykyään ruokavalio on myös pitkälle kasvispainotteista, joka on auttanut.

Close Menu