Sonja Purho

Ohessa jonkinlainen tarina sairastumisesta ja parantumisesta.

Sain colitis-diagnoosin alkuvuodesta 2017. Jo monta vuotta ennen sitä olin oirehtinut eri tavoin, mutta tilanne räjähti käsiin loppuvuodesta 2016. Löydöksenä haavainen paksusuolentulehdus, keskivaikein tulehdusmuutoksin.

Ennen diagnoosia olin jo useamman vuoden kikkaillut eri ruokavalioilla välillä jättäen pois gluteenin, välillä lihan ja maidottomuuttakin kokeilin. Kaikki muutokset auttoivat jonkin aikaa, kunnes oireet taas palasivat: väsymystä, ruokahaluttomuutta, turvotusta, ilmavaivoja, ihomuutoksia, nivelkipuja, välillä ripulia ja välillä ummetusta. Myös hb ja ferritiini olivat arvoiltaan huonot. Ennen cu-diagnoosia olin saanut jatkuvista kausittaisista niveltulehduskierteistä reaktiivinen artriitti -diagnoosin. 

Diagnoosin saatuani oli ennen kaikkea selvää, etten lääkkeitä aikonut käyttää lopun elämääni. Onneksi tiesin perheeni kautta Teemu Elorannan, jolle laittelin viestiä, että mitäs tehdään. Olin valmis tekemään radikaalejakin muutoksia, koska potilaaksi jääminen ei ollut minulle mahdollisuus. Teemun kanssa aikamme juteltiin ja päätettiin eliminoida kaikki suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet, ja lisätä siihen tulehdusta hillitseviä ja muuten hyvin imeytyvä lisäravinteita. Imeytyvyys oli tulehduksen takia jo aika heikkoa, ja olinkin jo varsin hoikasta kropastani onnistunut pudottamaan kiitettävän määrän rasvaa ja lihasta.

Dieetissä karsiutui pois oikeastaan kaikki muu paitsi valkoinen riisi, riisituotteet (kakut, puuroriisi) vaalea liha, murskatut marjat, pieni pala kurkkua ja avocado-/oliiviöljy. Lisäravinteiksi rinnalle otettiin glutamiini, heraisolaatti, Sunwic-sunwic-kuitu, soijalesitiini. Vitamiinit ja Omegat tulivat myös purkista ja tulehdusta hillitsemään lisättiin bromelaiinia sekä muutamaa erilaista yrttilisää (herbal supplement). Alkuun suolistoa ”boostattiin” Vivomix-maitohappobakteerilla ja lisäksi otin muita maitohappobakteereja. 

Mahan ja suoliston kipeyden takia olin ajautunut tilanteeseen, missä oireita vältelläkseni saatoin syödä vain 1-2 kertaa päivässä. Oleellista siis tässä dieetissä oli myös saada syötyä säännöllisesti, joten ruokailut säädettiinkin neljään kertaan päivässä. 

Lääkinnällisesti käytin Asacolia ja paikallisesti vaikuttavaa kortisonivaahtoa. Kortisonia en suostunut syömään suun kautta aiempien huonojen kokemusten takia.

Ruokavalion muutos auttoi heti. Huomasin oireiden vähentyvän ihan jo muutamassa päivässä. Alkujaan jos kävin vessassa 15-25 kertaa päivässä, putosi se askeettisella ruokavaliolla heti alle puoleen. Vähitellen sai koittaa lisää ruoka-aineita, mitkä mahdollisesti sopisivat ja imeytyisivät eivätkä aiheuttaisi oireita. Lisäsin mm. avocadoa, casheweita, banaania. Kieltämättä 2kk riisin syömistä alkoikin vähän tökkiä.

Kaikesta pidettiin kirjaa; syömisestä, oireista, unen laadusta ja kestosta, aamusykkeistä ja stressitasosta. Auttoi hirveästi itseäkin havaitsemaan mikä aiheuttaa oireita ja mikä ei. 

Pari kuukautta aika tarkoilla menin dieetin kanssa ja huomasin, että vessakäynnit vähentyivät ja ulos tuleva koostumus alkoi olla hyvää. Remissioon pääsin varmaan alle puolessa vuodessa, ainakin veriarvojen ja oireiden perusteella, ja vuoden päästä tarkastustähystyksessä nähtiinkin täysi remissio. Lääkkeet lopetin silloin, vaikka lääkäri totesi olevan parempi vain syödä niitä, kun häneltä asiasta kysyin. 

Pahimpina ruoka-aineina olivat punainen liha, sokeri, kaalit, maitotuotteet ja alkoholi. Tällä hetkellä voin syödä melko vapaasti, toki omaa kehoa kuunnellen. Maitotuotteita en käytä kuin voin ja juuston muodossa, alkoholia en oikeastaan lainkaan, ehkä juhlatilaisuuksissa. Myös liha on mieluummin vaaleaa ja kalaa. Kaaleja ja muita oireita aiheuttavia käytän harkiten ja vain kypsennettynä.

Ennen ruokavalion muutosta taisin olla kipeänä vähintään 4 kertaa vuoden sisään, useimmiten kovassa kuumeessa ja jonkin asteisessa nielutulehduksessa, joka poikkeuksetta aina meni myös niveliin. Nyt en ole ollut yli vuoteen kertaakaan edes nuhassa, pari huonompaa päivää on ollut, kun olen nukkunut tosi huonosti, muuten täysin terve. Niveloireita ei ole ollut. Parasta!

Close Menu