Sara Adolfsen

Vatsavaivat alkoivat todennäköisesti jo lapsena, vaikken silloin tietenkään osannut ajatella, että mikään olisi ns pielessä. Muistan kuitenkin ihmetelleeni “isoa vatsaani”, eli epäilen, että silloinen ruoka turvotti jo ja ärsytti vatsaani. Söin todella paljon viljoja, sokeria ja maitotuotteita päivittäin. Ruokavalio ja elintavat eivät olleet terveyttäni tukevia, vaikka esim marjoja kotona syötiin paljon. Olin teini-ikäisenä jatkuvassa tulehduskierteessä ja söin toistuvasti antibioottikuureja. Olen myös syntynyt sektiolla, eli käytännössä se on myös vaikuttanut suoliston mikrobiston kehitykseen.

IHOTTUMA
Ensimmäisen vaikean ihottuman sain käsivarteen lukio-ikäisenä. En tosin enää muista, oireiliko vatsani, mutta tiedän, että ruokavalio ja elintavat olivat edelleen huonot. Muistan näyttäneeni lääkärille ihottumaa ja minulle puhuttiin aina vain atooppisesta ihottumasta. Muistan silloin jo ihmetelleeni vastausta. En hoitanu ihottumaa millään, vaikka välillä se kutisi pahasti. Ihottuma hävisi itsestään usemman kuukauden jälkeen, mutta en tietoisesti muuttanut mitään tai tehnyt mitään, mikä olisi sitä parantanut. Jokin kuitenkin muuttui – todennäköisesti muutos tapahtui ruuansulatuksessa/ suolistossa/ stressitasoissa, koska iho parani.

Sokerista riippuvaisena elin pitkälle aikuisikään saakka, kunnes aloin treenaamaan salilla ja päätin alkaa kisata body fitneksessä. Muutin ruokavaliotani ja aloin nollasta sataan treenaamaan täysiä ja kohti kisoja. Mitään ravintolisiä en käyttäny, ruokani ei sisältänyt erityisen paljon suojaravinteita, enkä osannut epäillä mitään ihmeempää siinä vaiheessa, kun ruoka alkoi vähitellen sulaa huonommin dieettien aikana ja stressin lisääntyessä.

UUPUMINEN
Uuvuin lopulta vuonna 2012, kisattuani parin vuoden ajan fitness kisoissa. Syy uupumiseen ei todellakaan ollut pelkästään fitness, vaan taustalla pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen stressi. Vakavat oireet, kuten suoliston ja ruuansulatuksen häiriöt, invalidisoivat IBS-oireet, krooninen unettomuus, yliherkkyydet, ihottumat, kuukautiskierron häiriöt ja kilpirauhasen vajaatoiminta pakottivat ottamaan ohjat omiin käsiini, sillä ymmärsin, että tilani oli täysin itse aiheutettua. Kukaan ei sanonut, että voisin itse tehdä oireilleni mitään, mutta minä olin vakuuttunut siitä, että voin. Oli tehtävä muutos ja useampi parempi valinta, yksi kerrallaan.

Itse terveydenhuoltoalan ammattilaisena (Terveydenhoitaja/ Sairaanhoitaja) tiesin jo tässä vaiheessa, etten valitettavasti tulisi saamaan todellista apua menemällä lääkäriin. Kävin siellä kyllä, mutta lähinnä vain siksi, että sain vahvistuksen omille diagnooseilleni, sekä määräyksen haluamiini laboratoriokokeisiin (sellaisiin mitä julkiselta puolelta määrätään).

Tähän väliin täytyy sanoa, että nykyään tunnen useita lääkäreitä, joilla on laajempi ymmärrys ja jotka ottavat huomioon kokonaisuuksia ja hoitavat alla olevia tekijöitä, eivätkä vain lääkitse päällimmäisiä oireita. Esim. pelkkä FODMAP-ruokavalio ei olisi milloinkaan parantanut IBS-oireitani tai ns vuotavaa suolta ja dysbioosia, joka minulla oli, eikä kortisonivoide olisi ikinä parantanut ihottumaani.

MITEN PARANNUIN
Aloitin funktionaalisen lääketieteen opinnot ja perehdyin siihen, miten elintavoilla, ravinnolla ja yksilöllisellä kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan ylläpitää terveyttä, hoitaa elimistön epätasapainotiloja ja sairauttaa, sekä saavuttaa uudenlainen terveyden ja tasapainon tila. Ymmärsin miten keskeisessä roolissa suolisto on ihmisen terveydessä ja aloin aktiivisesti hoitamaan itseäni. Ravinnon ja elintapojen muutoksilla paranin lopulta kaikista yllä mainituista oireista ja diagnooseista, mutta parantumiseen meni toki vuosia.

Ruoka-aineille herkistyminen rajoitti syömistä todella paljon, eikä minulla tuolloin ollut varaa kalliisiin laboratoriotesteihin, joita olisin halunut ottaa, jotta olisin saanut tarkan tiedon siitä, mille olin herkistynyt ja mitä piti välttää. Minulla ei ollut aiemmin yhtään tiedossa olevaa allergiaa tai yliherkkyyttä, eivätkä perinteiset allergiatestit paljastaneet mitään uutta.

Vältin ruoka-aineita, kuten gluteenia, maitotuotteita, kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä, koiso- ja palkokasveja, sekä lisäksi kaikkea minkä koin pahentavan oloani ja oireita. Kaikki terveellisenä muuten pitämäni “superfoodit” olivat kerta kaikkiaan liikaa herkistyneelle keholleni. En pystynyt syömään ulkona ja ajatus matkustamisesta ja ruuasta siellä, sekä oireiden pahenemisesta pelotti. Vatsavaivat ja ihottumat rajoittivat elämääni todella paljon. Alkuaikoina söin puuroja ja soseutin suurimman osan ruuistani, auttaakseni ruuansulatusta pilkkomaan kaiken mahdollisimman hyvin. Tämän lisäksi käytin pitkään ruuansulatusentsyymejä ja suolahappolisää.

Otin isoja annoksia L-Glutamiinia, jotta suoliston limakalvo korjaantuisi. Aluksi vatsavaivat lisääntyivät probiooteista, enkä voinut niitä käyttää, mutta myöhemmin kun tilanne oli jo hieman rauhoittunut, pystyin käyttämään probiootteja myös osana hoitoa. Koko prosessi kesti vuosia ja olin aika yksin näiden asioiden kanssa. Kädessä oleva ihottuma levisi myös toiseen käsivarteen ja välillä jopa kasvoihin suun alueelle ja silmäluomiin. Onneksi sain tukea FLT-kurssikavereiltani.

Konkreettisesti tämä parantumisprosessi vaati todella paljon asioihin perehtymistä, vastuun ottamista omasta terveydestä, uskoa parantumisen mahdollisuuteen, vaikka välillä tuntui todella epätoivoiselta. Tiesin, että kaikki oireet liittyivät toisiinsa ja suurimpana aiheuttajana oli pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen stressi, jota täytyi vähentää ja hoitaa, samalla kun hoidin suolistoani ja ruuansulatusta ravintolisillä ja ruokavaliolla.

MITÄ OPIN
Tämä aika 2012-2015, uupuminen, vatsavaivat ja muut oireet, opettivat kuuntelemaan omaa kehoa ja sen viestejä todella tarkasti. Jouduin leikkimään salapoliisia ja kuuntelemaan kehon signaaleja tarkasti, jotta osasin välttää ruoka-aineita, jotka pahensivat oloani ja aiheuttivat yliherkkyysreaktioita kehossani. Ajan kanssa, sain tilanteen ja suoliston lopulta rauhoitettua.

Ihottuma, joka minulla oli kädessä, oli suoraan yhteydessä suoliston ja heikon ruuansulatuksen kanssa ja sitä kautta immuunivasteeseen, joka aiheutui ruuan partikkeleista, jotka pääsisivät verenkiertoon suolen vuotavista liitoksista johtuen.

TÄNÄÄN
Tänä päivänä kehoni toimii normaalisti, mutta kokemuksestani tiedän, mitkä ovat minun ns “heikot lenkit”. Vuotava suoli ja mikrobiomin epätasapainotilat voivat näkyä aivan kaikkialla kehossa. Minulla se alkaa vatsavaivoista, ruuansulatus häiriintyy ja se näkyy ensimmäisenä ihossa ihottumana ja seuraavana kilpirauhasen toiminta häiriintyy. Nyt osaan reagoida nopeasti, mikäli havaitsen liiallista turvotusta tai ruoka ei syystä tai toisesta sula kunnolla. Silloin kiinnitän tarkemmin huomioni siihen mitä syön, miten elän ja ajattelen – stressiä, kun on monenlaista. Riittävästä nukkumisesta, unenlaadusta ja palautumisesta on todella tärkeää pitää kiinni. Perusasiat täytyy ja kannattaa aina laittaa kuntoon.

Tänä päivänä olen kiitollinen kokemuksistani, sillä opin todella paljon tuona aikana! Nykyään voin käytännössä syödä mitä vaan ja kehoni kyllä kertoo, jos syön jotain epäsopivaa. Tahdon kuitenkin voida mahdollisimman hyvin ja vaikuttaa terveyteeni mahdollisimman paljon. Siitä syystä vältän gluteenia, syön hyvin rajoitetusti viljoja, en käytä lisättyä sokeria tai sokeroituja/ keinomakeutettuja tuotteita, enkä käytä teollisia maitotuotteita (luomuvoita, vuohen- ja lampaanmaitojuustoja käytän välillä). Tämän lisäksi pidän huolta siitä, että saan riittävästi suojaravinteita ja kuitua kasviksista ja marjoista. Vihreää syön paljon. Tärkeitä ovat myös hyvälaatuiset rasvat ja proteiinin lähteet.

Vuotava suoli, suolistovaivat ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat todella yleisiä. Suoliston epätasapainon kautta voi muut oireet kehossa ulottua aivosumusta, yliherkkyyksiin, hormonaalisiin häiriöhin mukaan lukien kilpirauhasen toimintahäiriöt, nivelvaivoihin, autoimmuunitauteihin, mielialahäiriöihin ja ihosairauksiin. Ei varmasti vieläkään täysin tiedetä, miten kokonaisvaltaisesta ja vakavasti otettavasta asiasta on kyse.

Mikäli kärsit suolistovaivoista, hakeudu hoitoon, missä sinua kuunnellaan ja oireitasi osataan hoitaa. Jos sinulla on muita oireita tai kroonisia sairauksia, hoida silloinkin suolistoa, se voi oikeasti auttaa. Joka tilassa kannustan pitämään hyvää huolta vatsasta ja ruuansulatuksesta. Tahdon tässä myös sanoa ja kannustaa jokaista – että apua on olemassa, etkä ole yksin.

Sara <3

Close Menu