Pauliina Turpela

Olen 32-vuotias nuori nainen, joka on kärsinyt nuoresta pitäen iho- ja vatsaongelmista. Ensimmäiset ongelmat alkoivat jo nuorella iällä poskiontelontulehduskierteestä. Antibiootteja tuli syötyä suuri määrä ja jatkuvasti. Tilannetta pahensi pahan aknen puhkeaminen, johon ei tuntunut tulevan mistään helpotusta. Lopulta sain apua vahvasta lääkkeestä nimeltä Roacutan. Jatkuvista antibiooteista ja kovasta lääkkeestä seurasi jatkuvia vatsaongelmia, joista kärsin 29-vuotiaaksi saakka. Yhtäkkiä noin 29-vuotiaana aloin myös kärsimään oudosta allergiatyyppisestä ihottumasta käsissä. Iho reagoi selkeästi viljatuotteisiin ja yritin vähentää ja kontrolloida niitä, mutta en lopettanut täysin. Vatsa oli aina turvoksissa tai kipeä ja apua ei tuntunut löytyvän mistään. Milloin sain psoriasis diagnoosia, milloin etsittiin keliakiaa, mutta turhaan. Väsymystä riitti ja olin jatkuvasti sairaana. Olin muuten perusterve nainen sekä lisäksi liikuin työkseni. Syytä kaikelle ei tuntunut löytyvän.

Vuoden kärvistelyn jälkeen minut kuitenkin pysäytti Balin matkalta saatu suolistoinfektio. Kovien vatsakipujen vuoksi pääsin laajoihin tutkimuksiin ja matkaan oli tarttunut kaksi eri ameebaa sekä Suomessakin tunnettu giardia (siimamato, jonka voi saada mm. kissoilta/koirilta). Ilmeisesti suolistoni huono kunto oli ympäristönä ollut otollinen salamatkustajille.  Lääkkeistä ei tuntunut kuitenkaan olevan apua tai tehoa salamatkustajiin. Kuukausi toisen jälkeen ravasin testeissä ja ameebat eivät tuntuneet kuolevan. Samalla aloin perehtymään entistä enemmän ruokavalioon ja sen merkitykseen suolistoinfektioiden hoidossa. Eliöt kun luonnollisesti syövät ja elävät sillä mitä minäkin syön. Matoset olivat myös tuhonneet suolistoani. Alkuvaiheessa eliöiden tappamiseen olin jonkin aikaa ketogeenisellä ruokavaliolla. Tämän jälkeen jatkoin paleotyyppisellä ruokavaliolla. Se auttoi heti iho-oireisiin.

Useamman kuukauden jälkeen infektiolääkärin toimesta päätimme tilata erikoisluvallista ja vahvaa lääkettä tartunnan hoitoon. Oli kulunut jo 4kk ja yleiskuntoni alkoi olla todella huono. Kärsin mm. reumankaltaisista nivelkivuista, enkä käytännössä jaksanut tehdä kävelyä raskaampaa liikuntaa. Kaikin puolin oli voimaton olo sekä pieni kuumeilu oli jatkuvaa. Oksetti ja vatsa ei toiminut kunnolla. Päätin ottaa lääkärin määräämän vahvan lääkkeen ja antibiootteja popsittiin sitten yhteensä jopa 200kpl!! Luit oikein… 6kk jälkeen sain kuitenkin lopulta vihdoin täysin terveet paperit tartunnoista. Yleiskuntoni lähti nousuun hyvinkin nopeasti ja saavutin myös pitkäaikaisen haaveeni: pääsin sisään liikuntatieteelliseen! 

Koko lääkekuurin ajan tuin suolistoni ja elimistöni hyvinvointia ruokavaliolla. Pidin huolen monipuolisesta ravinnosta, kuidusta sekä vatsan kunnosta ruokavalion avulla. Aloitin myös suoliston kuntoutuksen heti kuurin jälkeen intensiivisemmin saadakseni bakteeriflooran suolistooni paremmaksi ja takaisin. Parantumisestani on nyt kulunut reilu vuosi. Yleiskunto on jatkuvasti parantunut ja olen tänä keväänä aloittanut jälleen liikkumisen reippaammin. Nyt syksyllä olen uskaltanut ottaa jo kovempia treenejä mukaan ja kehitys onkin ollut nousujohteista. Kova työ ja vaiheittain maltillinen eteneminen, niin ruokavalion kuin treenien suhteen, on ollut tärkeässä roolissa vatsan ja elimistöni kuntoutuksessa. Työtä riittää edelleen, mutta tällä hetkellä on vatsakivuttomia jaksoja jo paljon enemmän. Eliöt jättivät jälkeensä ruoka-aineiden yliherkkyyksiä, mitä minulla ei ennen ole ollut. Kärsin edelleen ajoittain ihottumista vatsaoireiden lisäksi, jos lipsun ruokavaliosta. Oikeastaan en kuitenkaan edes kaipaa vanhoihin ruokatottumuksiini. En väitä, että tietty ruokavalio olisi parantanut minut, mutta takuulla tärkeässä roolissa kuntoutumisessani! Aikaa on kuitenkin kulunut vasta niin vähän ja vastustuskyky ja vointi on siihen nähden erittäin hyvä.

Close Menu