Jenni Hynninen

Olen 34-vuotias Fitness-urheilija. Olen koko ikäni kärsinyt ikävistä suolisto-oireista. Jo lapsena vatsani oli useimmiten ummetuksen puolella. Kivut vatsassa oli todella ikävät, kun suolisto ei toiminut normaalisti ja 20-vuotiaana elämäni pyöri vain vatsavaivojeni ympärillä. Olen ollut koko ikäni hoikka, mutta parikymppisenä vatsaoireet johtivat siihen, etten enää halunnut syödä. Vatsani turposi aivan kaikesta mitä söin ja keräsi ilmaa. Olin jotenkin epätoivoinen ja siksi päätin jättää syömiseni hyvin minimiin. Kuntoilin paljon, joten syömättömyys yhdistettynä aerobiseen liikuntaan aiheutti nopeaa laihtumista. Koin, että olin tavallaan saanut vatsaani helpotusta jättämällä ruokailuja pois päivän aikana. Vatsani ei enää turvotellut samalla tavalla, mutta ei se myöskään toiminut normaalisti.
Tätä aikakautta kesti onneksi vain muutaman vuoden, sillä olin hyvinkin anorektinen. Aloin syömään suhteellisen normaalisti 24-vuotiaana, jolloin vatsani oireili kyllä edelleen, mutta en enää ollut niin pakkomielteinen asian kanssa.

Samanlaisia oireita on jatkunut kesään 2018 asti. Oireet kärjistyivät, kun kisasin ensimmäiset Fitness-kisani syksyllä 2017. Olin tässä vaiheessa noudattanut jo muutamia vuosia gluteenitonta ruokavaliota, mutta mitään muita ruoka-aineita en ollut kokonaan karsinut pois. Kisadieetillä koin samanlaista turvotusta suolistossa, vaikka koin syöväni puhtaasti. Kisojen jälkeen palasin pikkuhiljaa normaalimpaan syömiseen ja tämä oli aika, jolloin vatsaoireeni kärjistyivät totaalisesti. Vatsani oli aivan kivikova eikä toiminut kunnolla, turvotus oli todella inhottavaa ja minulla oli ikäviä kipuja suolistossa usein iltaisin. Ilmaa kertyi suolistoon, mutta se ei tullut ulos ja aiheutti vatsan väänteitä. Hakeuduin työterveyden kautta tutkimuksiin ja minulta alettiin tutkia verikokeiden avulla ruoka-aineallergioita. Koska niitä ei löytynyt, poissuljettiin ulostenäytteiden kautta myös erilaiset parasiitit ym. Lopulta ylävatsan ultraäänikuvausten kautta tarkasteltiin sisäelinten kuntoa, jossa todettiin kaiken olevan kunnossa, mutta havaittiin että suolistossani on jatkuva käymistila huolimatta siitä, että olin ollut syömättä 12-15h ennen ultraäänikuvausta. Paksusuolen tähystyksen avulla katsottiin myös paksusuolen kunto sekä pystyttiin poissulkemaan mahdolliset suolistoperäiset sairaudet. Suolisto oli siisti ja normaali.
Tässä vaiheessa, keväällä 2018, olin helpottunut, ettei mitään sairautta löytynyt. Samaan aikaan olin epätoivoinen, sillä ongelma vatsani kanssa oli edelleen olemassa, vaikka välillä oli päiviä, jolloin oireet eivät olleet niin pahoja. Olin kuitenkin elänyt stressaavassa elämänvaiheessa Fitness-kisojeni jälkeen. Kiireinen työtahti matkustaessa lentoemäntänä, arjen tasapainottaminen treenin ja muun yksityiselämän kanssa sekä muutto uuteen kotiin. Oli paljon asioita tulen alla ja ymmärsin kuinka liika stressi vaikuttaa vatsaani hyvinkin paljon. Palautuminen normaaliin arkeen kisojen jälkeen laukaisi stressiä, jonka jälkeen kehoni heikoin kohta eli suolistoni alkoi oireilemaan vieläkin enemmän. Yhtäkkiä stressiä alkoikin tulla lisää kiireisestä työtahdista ja tiedosta, että muutto olisi edessä, enkä vielä tiennyt minne. Olin yksi iso stressipesäke koko nainen, vaikka en itse sitä edes ymmärtänyt, mutta vatsani otti kaiken vastaan aika rankasti. Muutto uuteen kotiin tapahtui huhtikuussa 2018. Kesälomallani kesä-heinäkuussa oireet helpottivat, sillä stressi helpotti.

Tuon lomani aikana päätin hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle ja sain suositukset silloiselta valmentajaltani kääntyä Teemu Elorannan puoleen. Teemu kuunteli pitkän ja epätoivoisen tarinani puhelimessa ja kirjoitin hänelle myös oireista ja elämästäni sähköpostitse. Pidin ruokapäiväkirjaa kolmelta päivältä. Teemu tuntui ymmärtävän heti mistä on kyse ja sain häneltä uudet ruokavalio-ohjeet, jossa ruoistani karsittiin sokerit ja makeutusaineet pois. Kasvisten nauttiminen laitettiin täyteen minimiin, mutta lisättiin paljon erilaisia rasvan lähteitä. Ruokavalio oli myös gluteeniton ja maidoton. Sain tarkat ohjeet, miten syödä työpäivinäni lennoilla lentokoneessa. Avuksi sain myös erilaisia tukituotteita, jotka suojaavat suolistoa ja auttavat hiilihydraattipitoisten ruokien pilkkoutumisessa suolistossa. Myös erilaisten vitamiinien nauttimisen tärkeys korostui suoliston toiminnan kannalta. Kuituvalmisteet vaihdettiin vesiliukoisiin kuituihin.

Jo ensimmäisellä viikolla ruokavalion aloittamisesta vatsani rauhoittui aivan ihmeellisellä tavalla! Turvotus katosi ja samoin ilman kerääntyminen suolistoon väheni, jolloin vatsani toimi paremmin. Kahden viikon aikana oli koko kehoni alkanut toimimaan aivan eri tavalla. Treenatessa olo oli hyvä ja energinen ja oli ihana fiilis, kun vatsa tuntui normaalilta! Epätoivo vaihtui toivoon ja iloon vatsani suhteen. Olo oli kuin uudella ihmisellä! Tämä ruokavaliorunko on se, jota tulen noudattamaan koko ikäni. On paljon ihanampaa käydä silloin tällöin ulkona syömässä ja poiketa normaalista ruokavaliorungosta, kun tietää että vatsa ei enää ärsyynny pienistä poikkeamisista, koska käytössä on hyvät tukituotteet ja pääsääntöisesti noudattaa omalle suolistolle soveltuvaa ruokavaliota. Olen ikuisesti kiitollinen avusta, jonka olen saanut!

Close Menu