Ansku Pirinen

Olen kärsinyt vatsavaivoista niin kauan kuin muistan. Jo yläasteella muistan maanneeni useita öitä vessan lattialla kärsien todella kovista vatsakivuista. Nuorena niihin ei tullut kuitenkaan kiinnitettyä niin paljon huomiota tai ne eivät vaan haitanneet niin paljon elämää, että olisin hakenut niihin apua.

Vuonna 2008 vietimme kuukauden Thaimaassa ja sen jälkeen tajusin, etten ollut kärsinyt vatsavaivoista loman aikana niin paljon kuin normaalissa arjessa. Tarkasteltuani loman aikaista ruokavaliota tajusin, etten ollut syönyt mitään maitotuotteita loman aikana ja jätin ne pääasiassa kokonaan pois ruokavaliostani. Syön ainoastaan juustoa silloin tällöin. Maitotuotteitten pois jättäminen auttoi myös kuivaan ihooni, joka vaivasi käsissä ja kasvoissa erityisesti talvella.

Vatsavaivat kuitenkin jatkuivat jonkin asteisina vielä maitotuotteiden pois jättämisen jälkeenkin. Vuonna 2014 poikani sairastui keliakiaan ja koko perheemme siirtyi gluteenittomaan ruokavalioon, koska oli helpompaa tehdä vain yhtä ruokaa. Gluteeniton ruokavalio helpotti vatsavaivojani lisää, mutta silti edelleen vatsan usein “tunsi”. Lääkäristä en saanut apua, vatsan alue ultrattiin, mutta mitään suurta vikaa ei löytynyt. Lääkäri vain kehotti kokeilemaan hiivatonta tai vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Vuosien varrella olen kokeillut jos jonkinlaista ruokavaliota ja tällä hetkellä noudatan omaa versiotani Fodmap -ruokavaliosta. Vatsani voi parhaiten, kun pysyn erossa maitotuotteista, gluteenista ja kovin rasvaisesta ruuasta. Syön kanaa, nautaa ja kananmunia ja paljon kasviksia ja juureksia, riisiä ja gluteenitonta pastaa, marjoja (mustikka, puolukka, karpalo), hedelmistä banaania ja sitrushedelmiä. Viljoista on käytössä vain kaura. Bataatti ei sovi vatsalleni, mutta perunaa syön silloin tällöin. Hiilaritkin yritän pitää minimissä tai ainakin kiinnitän huomiota niiden laatuun. Alkoholi ärsyttää selkeästi vatsaa enkä käytä sitä kovinkaan usein, pääasiassa vain juhlissa, jos alkoholia on tarjolla enkä ole liikkeellä autolla. Maitosuklaa on yksi pahimmista asioista joita voin vatsalleni tarjoilla. En kuitenkaan ole ruokavaliossani ehdoton vaan voin esimerkiksi juhlissa syödä samaa kuin muutkin. Kun ruokavalio on 90 % ajasta kunnossa, voi välillä herkutellakin. Ruokavaliolla on kuitenkin niin suuri vaikutus omaan jaksamiseeni, etten kovin helposti siitä enää halua repsahtaa. Jos vatsa on epätasapainossa, se vaikuttaa koko kroppaan ja aiheuttaa iho-ongelmia ja yleistä jaksamattomuutta.

Close Menu